Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Levedula ház. Balatoni Nemzeti Park Látogató Központ. Tihany. Magyar Építőművészet, 2012. 1. 40-41.

2012.06.20

Levendula ház

 

Magyarország leglátogatottabb kistájának tekintett, a mediterrán jellegekben bővelkedő Tihanyi félszigetnek a központjában, a Belső-tó peremén egykor gazdasági, mára új funkcióhoz jutott épületek tömbjei emelkednek, köztük az az eszményi en felépített épületegyüttes, amelyet ma a Képzőművészeti Egyetem hallgatói használnak.( Ezen) Ez, az egykoron raktározásra, illóolajpárlásra használt, gondosan felújított komplexum, amely kijelöli azt a helyi – a paraszti és a szerzetesi gazdálkodás metszéspontján kiformálódott mentalitást tükröző – építészeti örökséget, amelyet képvisel valamennyi utóbb megvalósult építmény.  A Belső-tó faluhoz közel eső peremén a táji és az épített környezet összhangjának megtartása különösen fontosnak bizonyul, s a tópart karakteréből következő elvekre szem előtt tartása Koller és munkatársai számára ugyancsak fontosnak mutatkozik. A tihanyi Belső-tó partján megépült Levendula-ház, tervezetője Koller József, gazdája a Balatoni Nemzeti Park.  Az egykori, elhanyagolt önkormányzatai, terület keleti részére épített, némileg a föld alá bújtatott, a környezetbe harmonikusan illeszkedő építmény 2011-ben került használatba, s fogadó-, oktató- és kiállítóhelyként működve elsősorban a félsziget megtekintésére vállalkozó, a helyszín természete s története iránt érdeklődő turisták számára ajánl immár hasznosnak gondolt ismereteket és pihenőhelyet.  A két, párhuzamosan elhelyezett, hosszú tömbből álló, belterekben funkcionálisan összekapcsolódó, külső látványában egységessé váló épület és fénygazdag udvara feladata múzeumpedagógiai funkciók ellátása.

A bemutató és kiállító funkció ellátására minden lehetősége adott volt az építtetőnek és a tervezőknek. A tájat térként ökonomikusan használó falusi hagyaték nem szorult ismételt felfedezésre, Tihanyban az épített és a gazdálkodásra átalakított, megművelt illetve használatba vont tér egysége hagyományosan kielégítő;  a helyi anyaghasználat kritériumnak tűnt, s a lejtős, nádasig lefutó, délszaki kert tevékenységi területként történő igénybe vétele is nyomon követhető a tervezési programban.  Az Európai Uniós támogatással – 340 millió forintból - megvalósított program azonban sikertelennek bizonyult.

            Az épület tervezői szándék szerinti tájhoz illesztése ugyan megnyerő:  akár a tó, akár a parkoló, akár a faluból érkező számára zavartalan, összhangban tartott látványt nyújt. Azok számára, akik azonban ismerhetik az eredeti tervet, a végeredmény szomorúságra ad okot, az elképzelés és a megvalósítás közötti számos, vélhetően a költségek folyamatos csökkentése miatt tapasztalható a különbség. A hagyományostól eltérő módon a helyi kőanyaggal történő burkolás helyett minden felületet beborító vakolat került a külső falakra; a tető cseréppel fedett; a kőlapokból emelt kerítés és a járófelületek, a műanyag kazettákkal ellátott, a gépkocsik parkolására szolgáló térség együttese diszharmonikus és környezetidegen; a vízpart felé tervezett, az épület tömegét megismételő, de áttört, szellős kültéri területek elhagyása káros.  A kert struktúrája és növényzete nem csupán silány, de invenciótól is mentes. Az épület és az udvara funkcionálisan és anyaghasználatában összeillesztetlen, zavarba ejtően esetleges. S ugyancsak kívánni valókat hagy maga iránt a kiállítás tartalma, installációja, amelyek nem felelnek meg sem a korszerű múzeumpedagógiai elvárásoknak, sem a kivitelezőtől elvárható gondosságnak.

 

“Levendula ház” - Balatoni Nemzeti Park Látogató Központ - Tihany

vezető tervező: Koller József
építész munkatársak: Bánfalvi Zoltán, Ifj. Csatai László, Fehér Zsófia, Zoltán Erzsébet
szakági tervezők:
statika: Maros József, Motyovszki Ágnes,
épületgépészet: Eördögh Zsolt, Jermás Krisztián,
épületvillamosság: Hegyi Béla,
kertépítészet: Bőjte Tibor,
rehabilitációs szakmérnök: Bodor Zoltán,
tűzvédelem: Lipinka Zsolt
kiállítás installáció: Geo-Gráf Grafikai Szolgáltató Kft.
generáltervező: Koller és Társa Tervező Kft.

tervezés éve: 2007-2008
kivitelezés éve: 2010-2011
bruttó szintterület: 574 m2
építtető: Balaton-felvidéki Nemzeti Park
bruttó beruházási költség: 340.000.000,- Ft
generálkivitelező: Sz-L Bau Építőipari és Kereskedelmi Kft.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.